A mostani hetekben egyre többen maradnak otthon a karantén alatt, így a lakásban töltött idő igencsak megnőtt a korábbi időszakhoz képest, de ezt előnyödre is fordíthatod. Összegyűjtöttem pár ötletet, hogy ki tudd alakítani a napi rutinodat ilyenkor is.

Elemzés

Utazz vissza egy kicsit az időben és figyeld meg önmagadat! Érdemes először is végiggondolnod, hogy mik (voltak) azok a napi szokásaid, amiket ugyanakkor vagy éppen ugyanúgy végeztél korábban még a karantén előtt. 

Az önelemzés fontos ilyenkor, hogy meglásd azokat a viselkedés mintákat, amitől egyedi vagy, amitől Te önmagad maradhatsz. 

Miért fontos ez? Egy ilyen szokatlan helyzetben igazi energialöketet adhat a felismerés neked és ezen információkat most előnyödre is fordíthatod. Hiszen picit átalakítva, kreatívan beépítheted most is a mindennapjaidba.

A rutinod megtalálása

Az “önelemzésed” során biztos felmerült pár érdekes tény a számodra is önmagaddal kapcsolatban, ezeket akár le is jegyzetelheted – később még jól jöhetnek. Amikor rátaláltál arra, hogy miket tudtál eddig rutinszerűen csinálni, gondold át, hogy azokat hogyan lehetne átültetni a mostani napjaid rutinjába

„Home office”

A kedvenc és kedvelt téma mostanában a home office. Ha a munkahelyed átváltott a home office módba, akkor a napi rutin szinte adott.

Reggeli kezdés, esetleg meeting, videó-chat, egyéb érdekességek, szerkesztések, elemzések, tervezések, kinek mi a munkájától függően. Itt is lényeges betartani a munkaidőt, az ebédidőt, mert kevésbé tud kizökkenteni a napi gyakorlatodból.

A rutin biztonságot ad és megnyugtat, hogy valami állandó maradt, szóval használd ki. Vannak olyanok, akiknek az válik be, ha minden reggel munka előtt (még ha home office-ban is dolgoznak) sminkelik magukat, felveszik a kabátjukat, majd az otthoni irodába érve leveszik. Ez viccesnek is hangzik, de jó kis móka lehet belőle és segít kicsit átszellemülni a munkádhoz.

Gyerekek és iskola

A pici babáknál anyukaként is érdemes napi rutint kitapasztalni, kialakítani, mert segíthet téged a napok feldolgozásában, javíthatja a közérzetedet, ha a baba is megszokja, akkor könnyebb lesz bizonyos dolgokat csinálnod mellette vagy vele együtt. 

Az iskolás, óvodás gyerekek esetében persze már kicsit eltérő a helyzet, ugyanakkor pl. őket is fel lehet a szokásos rend szerint öltöztetni, hogy ekkor kezdődik a suli, óvoda, mert a karatén utáni napi rutinba is hamarabb vissza tudnak majd ők is szokni. Először furcsán hangozhat ez az ötlet, de a napi, szokásos gyakorlat sok esetben hozhat látványos eredményt később.

A házi feladatok otthoni elvégzése, a kicsit napközbeni “tanár néninek” lenni érzés szülőként is tanulságos lehet és a gyerekek is jobban megérthetik később a különbséget a napközbeni vagy a délutáni “hazaérkezés” között.

Háziállatok

A kisállatok imádni fogják, hogy végre otthon van a gazdi egész nap, lehet vele játszani és végre nem kell egyedül maradniuk. A házi kedvencekkel viszont egyéb módon érdemes kialakítani a napi rutint. Tartsd be a megszokott, akár hétvégente alkalmazott reggeli, ebéd- és vacsoraidőket vagy a sétáltatást. A játékkal azonban csínján napközben, főleg, ha home office-ban dolgozol, bár ez inkább cégtől, hozzáállástól és csapattól függ.

„Énidő”

A napi rutinod kialakítása mellett elengedhetetlen az énidő megtartása is. Hogy miért? A karatén helyzet ugyanis sokszor frusztálttá teheti az embert, és hogy ezen érzést könnyebben és hatékonyabban tudd uralni magadban, mindenképpen szánj magadra időt. 

Lehet, hogy 

  • bezárkózol a fürdőszobába és veszel egy forró, illatos fürdőt teli mécsesekkel,
  • jógázol a kedvenc jógamestered videójára,
  • keresel egy cuki cicás, kutyás videót és 10 percig nézed,
  • szimplán játszol a gyerekkel egy társasjátékot, 
  • iszol egy forró, fekete kávét tejszínhabbal a tetején,
  • megfőzöd a kedvenc ételed magadnak,
  • táncolsz egyik kedvenc zenédre akár a pároddal,
  • csak úgy bámulsz egy picit a nagyvilágba egy kellemes zenére,
  • sétálsz egyet a friss levegőn, a szabadban.

Rajtad múlik, hogy éppen akkor mi tesz boldoggá, hiszen az énidő lényege a feltöltődés és a boldogság, hogy legyen nap, mint nap mondjuk 10 perced arra, hogy azt csináld, amit valóban szeretnél, energiát ad vagy felszabadít.

Minden ember más, más az egyéniségünk, máshogy szeretünk, máshogy élünk, de ilyen helyzetben is, ha kialakítjuk a napi rutinunkat, akkor könnyebben tudjuk átsegíteni magunkat a karanténban töltött napokon és eredményesebben tudunk majd visszaszokni az élet szokványosabb mindennapjaiba, mégha egy picit az is változni fog.

Sikeres rutinkialakítást kívánok! smile

Mit taníthat neked a karantén?

Először talán kicsit furcsán hangozhat a kérdés, de fontos és most igencsak időszerű elgondolkodni rajta. Picit...

Igen!

“Melyik tényre tudsz mindig, minden körülmények között igent mondani? Arra, hogy ez a pillanat olyan, amilyen....

Kreatív meditáció

Te hallottad már ezt a kifejezést?Röviden annyit jelent, hogy valamilyen kreatív tevékenység által fokozzuk a...