Először talán kicsit furcsán hangozhat a kérdés, de fontos és most igencsak időszerű elgondolkodni rajta. Picit viszont ugorjunk vissza a múltba, olyan 1-2 évvel ezelőttre.

Emlékszel, hogyan éltél 1-2 éve? Milyen igényeket támasztottál a mindennapjaid és az emberek felé? Gondold egy picit ezt végig. 1-2 éve még javában a húsvéti családi ebédet, esetleg nyaralást tervezhetted ilyenkor, a gyerekek az iskolai szünetet várták már, a munka rutin feladatai is rendben zajlottak. Szinte talán sok minden már-már idilli volt olyannyira, hogy volt időnk zsörtölődni a piacon, üzletben a sorban állás miatt, esetlegesen egy újabb munkaváltáson gondolkodhattunk és még sorolhatnánk.

Nézzük most, mi történik a koronavírus kapcsán velünk, körülöttünk, és most a lehető legpozitívabban szemléljük mindazt, amit tapasztalhatunk. Ugyanis minden szomorúság, kevésbé idilli állapotban is vannak olyan igazi tanulságok, amit most is fontos észrevennünk.

Előre gondolkodni

A vírushelyzet megtaníthat minket előre gondolkodni, hogy ne csak 1-2 napra előre lássuk magunkat, jövőnket, hanem sokkal hosszabb távon. Sokszor lehetett látni, hogy egy-egy ünnepnap, üzleti zárva tartás miatt másnap óriási tömeg volt még a bevásárlóközpontokban, piacokon is. Most kaptunk egy időintervallumot, amikor el tudjuk intézni a legszükségesebb bevásárlásokat úgy, hogy már napokra, esetleg hetekre, netán hónapra előre tervezzük meg, hogy mik legyenek majd az asztalon.

Észrevetted, hogy mennyire megváltozott a napi rutinod ezáltal? Persze ez sokszor munkakör kérdése is, hogy ki hogyan tudja ezt kialakítani és beépíteni a mindennapjaiba vagy heteibe, de jó irány lehet egy rendszeres szokás kialakítása a bevásárlásnál is.

Rendszeresség

El is érkeztünk a következő pozitívumhoz, a rendszerességhez. Igen, rendszert vihetünk be az életünkbe a meghatározott időben történő vásárlással. Kitapasztalhatjuk, hogy egy adott időben, hova érdemes menni és mit, miket érdemes beszerezni a számunkra legideálisabb módon. Igen, furcsa, hogy a vírus okozta “megszokottól eltérő rendszerben” a rendszerességről beszélünk, de lehet benne rendszer, viszont fontos észrevenni és alkalmazni is önmagunk miatt. Ha ebben a helyzetben megtaláljuk a rendszert, kialakítjuk és követjük azt a mindennapjainkban, akkor később nemcsak a “visszaállás” lehet egyszerűbb, de az életünk is bizonyos szinten.

Távolságok tartása

Az emberek közti távolság megtartása előnyös volt eddig is és most még inkább az, bár kevesen tartották be vagy tartják be sajnos. A távolságot egymástól fontos megtartani, hiszen minden embernek van egy egyedi, sajátos aurája (embert körülvevő energiaburok) és ebbe az aurába, ha belépsz, akkor akár “átvehetitek” egymás “rezgéseit”. Lehet Te is érezted már korábban, hogy ha elmentél a boltba vásárolni és nagyobb volt a tömeg, zaj, esetleg valaki feszült volt előtted, akkor feszültebbé váltál te is.

Spirituálisabb megközelítés szerint azonban az aura rezgéseinek cserélése, mondhatjuk, hogy energiákat is cserélhet, és ez számodra egyaránt lehet előnyös vagy hátrányos. Szóval a jelenlegi minimum 1-1,5 méter megtartása kicsit megtaníthat minket ezen “módszer” alkalmazására akár hosszútávon is.

Időt “nyertünk”

Érdekes megfogalmazás lehet, de talán az időt nyertünk lehet most a legjobb szó erre. Ha ugyanis home office-ban dolgozol, máris több időd lehet, időt “nyertél” az utazás elhagyásával, nincs tolongás a buszon, nincsenek késések, amiket az utazás miatt be kellene hoznod. (Persze itt is az érvényes, hogy adott munkakörben tapasztalható ez, hiszen nem minden ember tud home office-ban dolgozni most sem.) Az eddig utazással töltött idődet most fordíthatod a szülőkre, a gyerekekre, a beszélgetésekre, a tanulásra, hobbira. Igazából ez már rajtad áll, hogy mire és hogyan szánod ezt a “plusz” időt a saját életedben, jelen helyzetben.

Együtt a család

Elérkeztünk a kedvenc részhez, a családhoz. Ugyanis mostanában több vicces videó, gif is jelent meg a közösségi oldalakon, hogy együtt a család, megvoltak a bevásárlások, helyenként még hó is hullt, akkor már csak a karácsonyfa hiányzik. Vicc ide vagy oda, ebben mégis van némi furcsaság. Miért asszociálunk egyből a karácsonyra? Máskor nem lehet együtt étkezni a családtagokkal? Máskor nem főzünk együtt? Ezt mindenkinek a maga tisztje eldönteni és megválaszolni.

A lényegi mondanivalója a mostani szituációnak az, hogy együtt lehet a család, együtt játszhatnak a szülők a gyerekekkel, együtt tanulhatnak, együtt szerezhetnek közös élményeket, együtt ebédelhetnek, több időt tölthetnek az emberek egymással egy szűkebb körben, szeretetben. Hiszen – csak hogy visszatekintsünk a korábbiakra – a Karácsony is a szeretet ünnepe, tehát akarva akaratlanul is a viccek erről is szólhatnak mélyebb értelemben, hogy igen vágyódunk a családi szeretetre titkon.

Önfejlődés, önfejlesztés

A fentiekben felsoroltak mellett még egy pozitívuma lehet a karantén helyzetnek, hogy otthon kell lennünk az az, hogy olyan dolgokra fordíthatjuk a figyelmünket, amelyekre eddig esetlegesen nem volt időnk. 

Tanulhatunk online nyelveket, együtt tanulhatjuk a gyerekeinkkel az iskolai tananyagot, amellyel akár feleleveníthetjük a régi emlékeket, régi tudásunkat. Online kurzusokon, konzultációkon, videókonferenciákon vehetünk részt, tanulhatunk új dolgokat az életről, fejleszthetjük a személyiségünket külső segítséggel és még sorolhatnánk a rengeteg dolgot. 

A kérdés a jelen helyzetben mindig az, hogy kik azok, akik ezen időt arra fordítják, hogy fejlődjenek, hogy olyan rutint, rendszert alakíthassanak ki maguknak, amik előnyükre válik majd később és igazán tudnak, akarnak hosszú távon gondolkodni az életükről. Ugyan karanténban vagyunk, ami alapvetően kellemetlen is egyrészt, de ezáltal mégis kitárulhat előttünk, nekünk a világ és most tényleg azt “nézhetsz”, ami valóban szeretnél online.

Lásd meg mindazt a jót a kevésbé idilli állapotban, amitől a Te egyéniséged még inkább profitálni tud, amikor ennek az egésznek vége lesz! smile

Találd meg a saját rutinod a karatén alatt!

A mostani hetekben egyre többen maradnak otthon a karantén alatt, így a lakásban töltött idő igencsak megnőtt a...

Igen!

“Melyik tényre tudsz mindig, minden körülmények között igent mondani? Arra, hogy ez a pillanat olyan, amilyen....

Kreatív meditáció

Te hallottad már ezt a kifejezést?Röviden annyit jelent, hogy valamilyen kreatív tevékenység által fokozzuk a...