Lakásunk, házunk általában többségünknek az a menedék, ahová hazatérhetünk és ahol igazán otthon érezhetjük magunkat. A karantén ideje alatt azonban több olyan tevékenységet is otthon szükséges folytatnunk, amelyet eddig talán a lakásunktól távolabb tettük, tehettünk. Vajon miért is olyan érdekes ez?

Mivel otthonunk lett jelenleg a hosszabb-rövidebb távú életterünk, bizony ez akarva, akaratlanul feszültséget is tud teremteni sajnos. Eddig ugyanis a munkahelyünkön “hagyhattuk” a mindennapos “problémákat”, akár adott iskolai szituációkat, míg most ez szinte egy térre koncentrálódott több személy esetében is. Többféle módszer is létezik ugyanakkor, amelyek segíthetnek minket otthon akár az általános stressz levezetésében.

Sport, mozgás

A legelterjedtebb és legismertebb, ami talán legtöbbször eszünkbe juthat, az a sport tevékenység, vagyis a mozgás különféle formája. A sporttal, a mozgásba fektetett energiával képesek lehetünk egy adott feszültséget oldani, esetenként semlegesíteni azt – bár ez leginkább egyéntől, sport fajtától is függ. Például otthon lehet egyszerű alaptorna, kocogás a kertben, parkban, különféle keleti mozgásformák, kinek milyen tapasztalatai, eszközei és lehetőségei állnak rendelkezésre.

A sport és az ezzel járó mozgás öröm, ugyanis a feszültségoldás mellett “boldogság” is elérhető a segítségével. Figyeld meg magadon! Ha kicsit mozogsz olyan ritmusban, gyakorlatokkal, amelyek neked tetszenek, akkor vidámabb érzéseid lehetnek utána és közben is. Mindezek mellett akár jó kis családi, esti program is lehet együtt szerzett, közös élményekkel.

Tánc

Ismeritek a tánc mozgásának jótékony hatását? Otthon táncolhattok párban vagy az egész család, a lényeg, hogy akár pár lépéses táncos mozgás legyen. A közös program, a közösség ereje és a különféle táncok mind segíthetik a feszültség “kihúzását” az emberből. A páros táncok egymás érintésével is segítik az oldást és nem utolsó sorban boldogság hormont termelhet a szervezet. Táncra fel!

Zene

A különféle mozgásokat és egyéb tevékenységeket is zenére végzünk, de ettől függetlenül bizony a zenének feszültségoldó hatása is lehet. Hallgass zenét bármikor, amikor kedved van hozzá vagy amikor csak teheted. A zene, nem csak művészet, hanem élmény, boldogság, amelyet 1-2 hang, 1-2 ritmikus sor által a sajátoddá is formálhatsz.  (Ugye te is átírtad már a kedvenc számod 1-2 sorát a zuhany alatt vagy főzés közben?) Mindenkinek más és más zene tetszik, a legfontosabb, hogy jól érezd magad közben

Vannak, akik rockzenével tudják a feszültségüket levezetni, vannak, akik a klasszikus zenét kedvelik, esetleg egy nyugtató mantra zenére tudnak ellazulni. Találd meg a saját zenei stílusodat, ízlésedet, mert jót fog tenni az érzékszerveidnek is. Lehet, hogy egy melankólikus számtól könnybe lábad a szemed, de ne félj átélni az érzéseidet, hiszen ez is hatékony oldás. Bátran, hallgass zenét! Plusz a gyerekeidet is megismertetheted a saját stílusoddal és akár “kvízjátékot” is játszhattok együtt otthon.

Jóga

A mozgás és a mentális koncentráció összhangban van a jógánál. Szándékosan került a sport, tánc és a zene után, hiszen különbözik a szokványos értelemben vett sporttól. A jóga megtanít koncentrálni, fókuszba hozni az emberi elmét, lecsendesíteni azt, miközben egy meghatározott mozgássorozatot kapcsol össze helyes légzéstechnikával, amely így összhangot alkot test, lélek és elme között. Ezzel az összhanggal, önuralommal mondhatjuk, hogy akár meditatív állapotba is lehet kerülni, amely ezáltal is hatással van a bennünk lévő feszültség oldására és a kiegyensúlyozottságunk megteremtésére.

A jóga pozíciókhoz szükséges fegyelmezettség, a lágy, relaxációs zene és a koncentrálás elegye az összhang mellett nyugalmat “teremt”, amely által később a munkavégzésünk is hatékonyabb lehet, hiszen többek között megtaníthat egy adott “részre” fókuszálni és hatással lehet a testi-lelki egészségünk megőrzésére is. A spiritualitás iránt nyitott személyek a jóga által nem csak önmagukat ismerhetik meg még jobban, de a belső látásukat is fejleszthetik általa. Bátran jógázz és éld át ezt a valódi harmóniát! (Először kezdőként érdemes a könnyebb gyakorlatokkal kezdeni, hogy evés közben meg is jöhessen az étvány.)

Közös családi jógázással pedig jobban tudunk mi is figyelni gyermekünkre, így kisebb korban megtaníthatjuk nekik a fókuszba kerülés, a fegyelmezettség, az önuralom hatékony módszerét.

Takarítás, tisztítás, mosás

A következő érdekes módszer a takarítás, csakhogy még az otthon témájánál maradjunk. A takarítással ugyanis nemcsak a bennünk lévő felgyülemlett, de az otthoni stresszt is tudjuk oldani, vagyis kitakarítani “magunkból”. A tisztítás, mosás által ugyanis jobban megtisztulhatnak az energiák, “új életre” kelhetnek a ruháink, a lakásunk és egy alapos szellőztetéssel frissebbé tehetjük a közérzetünket is.

Figyeld meg, hogy ha egy kicsit feszültebb vagy és megpróbálsz többször mélyebb, friss levegőt venni, kiszellőzteted a helyiséget, akkor mennyire meg tud változni a hozzáállásod az adott helyzethez adott pillanatban. A takarítás által végzett mozgás és a por, felgyülemlett kosz megtisztítása vagy akár egy kisebb polc, szekrény átrendezés hasonló eredményt hozhat.

Kertészkedés

A takarítás mellett a kertészkedés, kinti munkálatok vagy bent például a növényültetés szintén segít abban, hogy nyugodtabbá is válhass egy feszültebb szituáció után akár. A növények gondozása, az azzal járó mozgás, tevékenység, koncentrálás, odaadás, nyugalom, az elme csendessége és a megszokottból való kizökkentés feszültségoldó hatással bír. Mindamellett a zöld növények, a természet közelsége szintén előnyös a tudatunkra, a virágok látványa, színessége pedig boldogsággal és energiával tölthet el.

Játék közösen

A játék öröm, egyszerűen és tömören. Mindegy, hogy milyen játékot játszol és mikor vagy hogyan! A játék minden pillanatban vidámabbá teheti a napodat. A játék által ugyanis szintén oldod a benned és a másikban lévő feszültséget. Ha megfigyeled a gyerekedet, akkor észreveheted, hogy egy kimerítőbb játék után pihennie kell, hogy újra feltöltődhessen, mert elfáradt, de nemcsak a mozgás miatt, hanem a benne lévő feszültség levezetésének energiájától is. A kis háziállatokkal való játék szintén segít átalakítani az esetleges negatív energiákat. Próbáld ki ezt a módszert és játssz önfeledten, mint gyerekkorodban!

Olvasás, tanulás

Vannak olyan személyek, akiknek a mozgás, a játék, vagy az egyéb módszerek kevésbé hozzák meg a kívánt stresszoldó hatást. Náluk inkább a tanulás, az otthoni önfejlesztés, az olvasás hozza meg azt a nyugalmat, békét, amelyre éppen szükségük van. Az olvasás általi fantázia kiélése önmagában lehet feszültséglevezető vagy nyelvtanfolyamnál a szavak tanulásába fektetett energia is. Ha neked ez a módszer az igazán hatékony, akkor bátran válaszd kedvenc könyvedet, magazinodat, újabb spanyol tanfolyam leckéit levezetésképpen! cool

Nassolás vagy folyadékbevitel?

Talán sokaknak az elsőként említhető stresszlevezető módszer a nassolás, amelyet a jelen “maradj otthon” életünkben igen nehéz megállni, de annál inkább lényeges. A nassolás ugyanis önmagában rövidtávú, azaz egy alkalmi oldás, sőt az agyat is “becsapja” azzal, hogy kevésbé lesz éhes utána az ember.

Az evés, nassolás gondolatának megszületésekor ugyanakkor elengedhetetlen meghatározni azt is, hogy valóban éhesek vagyunk-e vagy csupán szomjasak. Hiszen az éhség és a nassolásra való vágyódás hátterében a szomjúság is állhat. Ezért érdemes meginni 1 pohár vizet legelőször, mielőtt a kamrába nyúlnánk a harapnivalókért. A víz pedig a maga egyszerűségével, tisztaságával tisztíthatja a szervezetet úgy belsőleg a salakanyagoktól, ezáltal a feszültségtől is, mind külsőleg pl. zuhanyzás által. A víz átfolyása a testen és a mosakodás (pl. gyors arcmosás) szintén segíthet adott helyzetben is.

Az édes nassolást egyébként tudod helyettesíteni almával, gyümölccsel, 100%.os gyümölcslével, viszont sokkal több a vitamin bennük, egészségesebbek, ugyanakkor hasonló módon elérhető általuk is a stressz rövidtávú oldása. A sós harapnivalók helyett egy kis szelet sajt, ízesítés nélküli joghurt, kefír, pohár tej, olajos magvak szintén választható opciók – attól függően, kinek melyik az előnyösebb.

Gyertyák, füstölők

Talán az egyik leginkább kevésbé eszünkbe jutó módszer a “hangulat” megteremtésére önmagunknak és környezetünknek az a gyertya, füstölő alkalmazása. A gyertya ugyanis “felégetheti” az embert körülvevő energiákat és tisztíthatja a területet. Az illatos gyertyák szintén segíthetnek a számunkra kedves illatukkal az ideálisabb hangulatot megteremteni és megnyugtatni. 

A füstölők az aromaterápiás hatásuk mellett befolyásolhatják az érzelmi állapotunkat, élénkíthetnek, javíthatják a kedélyállapotunkat és szintén tisztíthatják az adott helyiséget a letapadt energiáktól, pozitív gondolatokkal tölthetik be a teret (spirituális oldalról megközelítve). Mivel különféle füstölők léteznek, ezért érdemes a számunkra kellemesebb illatúval, esetlegesen semlegesebbel kezdeni és később kísérletezni.

Beszélgetések

Az emberi kapcsolatok ápolása, az adott helyzet átbeszélése szintén jótékony hatással bír a stressz oldására. Azáltal ugyanis, hogy egy adott helyzetet “kibeszélünk” magunkból, már tudjuk enyhíteni a feszültséget, sőt még könnyebben rátalálhatunk egy adott szituáció megoldására is. A baráti, családi beszélgetéseket érdemes ilyenkor is megtartani akár online, akár telefonon, hiszen a kommunikáció már önmagában csodákra képes.

A felsorolt 11 módszer közül bármelyik választható, sőt akár több is alkalmazható egyszerre. A feszültségoldás lényege ugyanis a felesleges stressztől való mentesítés, ezért olyan módszerek mellett előnyös döntened, amelyeket tényleg szívből szeretnél csinálni és kevésbé azért tedd, mert muszáj. A módszerek hatékonyságát ugyanis növeli a hajlandóság, esetlegesen már kialakult rutin (pl. sport, játék).

Plusz extra, hogy ha energetikai feszültség, stressz oldására lenne szükséged, amely most otthon, sőt több, az említett alkalmazott módszerrel sem volt eddig eredményes, akkor jelen helyzetben az online konzultációim során segíthetek neked ebben vagy hosszú távon kialakíthatjuk a saját, egyedi módszeredet, hogy a későbbiekben könnyebben tudj megbirkózni a feszültebb helyzetekkel.

Mit taníthat neked a karantén?

Először talán kicsit furcsán hangozhat a kérdés, de fontos és most igencsak időszerű elgondolkodni rajta. Picit...

Találd meg a saját rutinod a karatén alatt!

A mostani hetekben egyre többen maradnak otthon a karantén alatt, így a lakásban töltött idő igencsak megnőtt a...

Igen!

“Melyik tényre tudsz mindig, minden körülmények között igent mondani? Arra, hogy ez a pillanat olyan, amilyen....

Kreatív meditáció

Te hallottad már ezt a kifejezést?Röviden annyit jelent, hogy valamilyen kreatív tevékenység által fokozzuk a...